Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Jul 6, 2014 in Blogs | 0 comments

Verkeershufters

LegoPolitieMotorEen paar jaar geleden naderde ik een kruispunt. Voor mij sprong het verkeerslicht voor rechtdoor op oranje en omdat ik voldoende tijd had om te stoppen remde ik bedeesd af. De bestuurder die achter mij reed, was het hier kennelijk niet mee eens. Heftig verontwaardigd gebarend en agressief toeterend scheurde hij mij in het voorsoorteervak voor rechtsafslaand verkeer voorbij, om vervolgens met een noodgang rechtdoor de kruising over te steken. Toegegeven, het was nog steeds oranje. Tja, hoe haal ik het blijkbaar in mijn hoofd om te stoppen voor een oranje verkeerslicht, nietwaar?

Recent zag ik zo’n zelfde reactie bij een motorrijder. Het is een bekend fenomeen dat motorrijders -mits voldaan aan enkele gedragsregels- tussen de files door mogen rijden. Maar bijna dagelijks zie ik een wel heel erg ruime interpretatie van die gedragsregels, als ik op de (tweebaans) N239 van de A9 naar Weesp rij. Richting A9 staat hier s’morgens steevast een file en ook de andere kant op is het dringen. Vaak zie ik motorrijders hier automobilisten inhalen, over de doorgetrokken streep en op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer.

gele-bob-sleutelhangerNiet zo lang geleden ging dit bijna mis toen er voor mij in een flauwe bocht naar links opeens een motorrijder opdook. Sneller dan hem lief was moest hij terug naar rechts om een aanrijding met mij te voorkomen. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik hem heftig verontwaardigd gebaren en agressief naar mij omkijken. Want tja, hoe haal ik het blijkbaar in mijn hoofd om een tegemoetkomende motorrijder, die over een doorgetrokken streep een file wil passeren, niet voldoende de ruimte te geven op nota bene mijn rijbaan, nietwaar?

 

Post a Reply